Jak jsem potkala gorily horské

Jak jsem potkala gorily horské

Ohrožené gorily, jejichž celkový počet se dnes odhaduje na tisícovku, můžete na vlastní oči vidět v Ugandě, Kongu a Rwandě. My jsme se za nimi vydali do jižní části Ugandy, národního parku Bwindi, který sousedí právě s nejstarším národním parkem v Africe - Virungou. Tato oblast je domovem horských goril. V Africe patří setkání s nimi k těm nejvýjimečnějším zážitkům.

Naším výchozím bodem je horská vesnička Bwindi. Pouze osm lidí denně může stopovat jednu gorilí rodinu. Povolenky se musejí objednávat i s ročním předstihem.

V Bwindi se dozvídáme, že již několikrát gorila zavítala i na pozemek hotelu. „To je divné“ říkám si. Pořád mám totiž v hlavě vyprávění kamarádů, kteří byli na takovém výletě před lety a po celodenním stopování nakonec gorily ani koutkem oka nezahlédli. Není to totiž stoprocentní. Že by měl někdo to štěstí a viděl je přímo před svou chatičkou? Šťastlivci!!  

Vyrážíme do ústředí národního parku, kde dostáváme instrukce, jak se chovat a jak bude celý trek probíhat. Je nám přidělena gorilí rodina H - Habinyanji. „To je rodina s několika mláďaty“ říká nám náš průvodce, který s námi cestuje již z Kampaly. „Je to také středně náročný terén, užijete si to“.

Musíme jet ještě asi čtyřicet minut autem, než dorazíme na místo, odkud nás čeká už jen chůze a stopování. Vítá nás několik rangerů, kteří povedou naši skupinu a jsou v kontaktu se stopařem. Ten rodiny hlídá i přes noc a ví, kterým směrem se pohybují a přesouvají. Dostáváme do ruky hůl, která nám má pomoci v náročném terénu a vyrážíme. Všichni jsme napnutí, co uvidíme, ale také zda JE uvidíme. Jdeme. Jeden za druhým následujeme naši rangerku a povídáme si. S gorilami pracuje již 4 roky a je na svou práci velmi hrdá. Neustálý boj s pytláky je náročný a poplatky za setkání s gorilami tak velkou měrou přispívají na jejich ochranu.

Uvidí nakonec Klára gorily nebo ne? To se dočtete ZDE.