Poušť Kalahari, místo, kde prý nic není

Poušť Kalahari, místo, kde prý nic není

Nachází se zde jeden z nejluxusnějších afrických kempů, Jack´s Camp. Jeho majitel, jeden z nejlepších průvodců v Africe, Ralph Bousfield, mě přesvědčil, že to je právě to místo, kam člověk určitě musí jet, když se chystá do Botswany. „Zjistíš to jedině tak, že to okusíš na vlastní kůži. Přijeď, musíš to zažít!“ povídal mi několikrát.  

A tak se vydávám do místa, kde lvi dávají dobrou noc a kde není žádný internetový ani telefonní signál.

Zdejší podivuhodná krajina dala vzniknout nádhernému a ikonickému Jack´s Campu v roce 1993, kdy byl kemp založen jako památka a odkaz na lovce krokodýlů Jacka Bousfielda jeho synem Ralphem. Jack objevil tuto oblast v 60. letech minulého století při svých cestách a naprosto mu učarovala. Začal zde žít se svojí rodinou, bohužel však tragicky zemřel při pádu letadla během mapování oblasti pro nový kemp. Sám popsal místní krajinu jako "divokou krásu zapomenuté Afriky”. Jackův kemp byl vybudován v nostalgickém stylu 40. let a zařízen kusy nábytku Bousfieldovy rodiny, která se sem přestěhovala z Tanzánie v 60. letech.

Stojím v hlavním stanu a prohlížím si sbírky archeologických předmětů, koster, vycpanin a starých map. Je to malé privátní muzeum. Seznamuji se zde s dlouhou rodinnou historií skrz staré fotografie a milý personál mi vypráví zajímavé rodinné historky.

Co tu budu 2 dny dělat? Pomalu se rozkoukávám a zjišťuji, kolik možností tu vlastně je. Nejprve mě ale jde ubytovat milá slečna. Ukazuje mi můj stan, který sice nemá elektřinu, ale to mi vlastně vůbec nevadí. Nechybí venkovní ani vnitřní sprcha s teplou vodou, splachovací toaleta jako trůn, perské koberce, staré litografie, stěny zdobené mušelínem a nádherná postel s nebesy. Slečna se mi podívá do očí, prý si to tu užiji. Prý mi to vidí na očích, že takové místo dokážu ocenit. Na chvíli si sedám na terasu a zaposlouchám se do zvuků okolní přírody a přitom zahlédnu na obzoru několik zeber.

Zelené období pomalu začíná a na místo tak přichází každým dnem více a více zeber a pakoňů. Začíná migrace. Druhá největší migrace v Africe. Během zeleného období zde roste vysoká tráva bohatá na živiny, která zvěř láká z dalekých končin. Jakmile zebry ucítí ve vzduchu déšť, vydají se sem, kde je jinak po zbytek roku vyprahlo. Majitel Ralph je velký ochránce přírody. Snaží se tuto migraci, která byla v minulosti mnohem početnější, znovu dostat do čísel, která si pamatuje z dětství. Veškeré finanční prostředky tak opět vkládá na obnovu přírody skrz několik nadací a projektů. A za poslední roky jsou již vidět výsledky. Zvěř se vrací. Migrace je početnější a více zvěře zde zůstává i celoročně.

Je horko a ještě mám několik chvil, než nás pohostí v hlavním stanu odpoledním čajem. O klimatizaci si můžu nechat zdát a tak se jdu zchladit do bazénu. Jsme sice uprostřed pouště, ale teplota je překvapivě osvěžující.

Kromě klasických safari vyjížděk, během kterých zde spatřím hnědou hyenu s mláďaty, 5 gepardů, lvi a další, tu majitelé vytvořili hned několik zajímavých aktivit.

Poutavou fotogalerii a celý článek naleznete ZDE